Share PDF

Search documents:
  Report this document  
    Download as PDF   
      Share on Facebook

10 VULLKANET ME TE FAMSHEM NE BOTE

1.Vezuvi

2.Krakatoa

3.Mount Shen Helens

4.Mount Tambora

5.Mauna Loa

6.Eyjafjallajokull

7.Mount Pele

8.Thera

9.Nevado del Ruiz

10.Mount Pinatubo

1. VEZUVI

Vezuvi, vullkan aktiv që gjendet afer gjirit te Na polit në jug të Italisë, ai ka shpërthyer

mbi 30 herë që njihen per te

megjithatë, shpërthim

i i tij më i famshem u zhvillua vitin 79, kur

shpërthimi disa ditor i llavës

dhe hirit mbuluan qytetet e Pompeit dhe Stabiae në hi. Plini i

Riu, permendet si i vetëmi shikonjes i mbijetuar, q e përshkroi shpërthimin e papritur të

pasuar nga shtresat e hirit I cili ra mbi njerëzit qe

përpoqeshin për të shpëtuar Numri total

i viktimave Vezuvit (me shumë gjasa sepse eshte e nde i pa njohur), sipas arkeologëve, eshte jo me pak se 1.000 persona.

2. KRAKATOAS

Vullkan i vitit 1883, gjendet në ishullin indonezi an të Krakatoas shpërtheu me nje fuqi sa 13,000 bomba atomike. Sasia e madhe e tymit te përhapur dhe shkëmbejve te zjarrte thuhet se u dëgjua mijëra kilometra larg, deri ne ishujt e bregdetit lindor të Afrikës , një qytet afër Sumatras u zhduk pothuajse menjëherë kur llava e zjarrte dogji shtëpitë e tij, dhe

shumë më tepër u permbyten nga megacunamet qe pasu an Vleresohen se 36.000 persona

apo më shumë u zhdukën në total. Krakatoa eshte akt

ive ne thellësitë e oqeanit, një ishull i ri

u formua në vitin 1927, Ai ende nganjëherë erupton

llavë në qiell Ajo është quajtur Anakut

Krakatoa, ose Fëmijët e Krakatoas

 

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 1

3. SHEN HELENE

Mali i Shen Helenes ka dhene shenjat per shperthim dy muaj rrjesht, për më shumë

se 120 vjet ishte në gjumë, shpërthimi ishte parash

ikuar, Ne mënyrën se si ka ndodhur ishte

krejtësisht e pashembullt. Në orën 8:32 në mëngjes

e dates 18 Maj 1980, një tërmet me

magnitudë 5.1 shkalle rihter shkaktoi një shpërthi

m anash që përfshiu krahun verior të malit

duke hedhur nje lume llave Pjerresia dhe furia e hedhjes se hirit dhe gurëve të nxehtë shkoi deri 15 milje (25 km)me shpejtësi perhapje te llave s së paku 300 m/ore Në Në të njëjtën

kohë, një shtrese e hirit dhe tymit kapi lartesine rreth 27 kilometra në ajër, dhe mbuloi tre shtete. Errësira e plotë mbuloi Spokane, Wash, dhe një qytet rreth 400 kilometra në verilindje të vullkanit. Kur hiri zbriti ai ra në f ormën e shiut të zi qe mbuloi Uashingtonin,

Idaho dhe pjesë te Montana. Pesëdhjetë e shtatë nje

rëz dhe mijëra të kafshëve u vranë

,rreth 200 kilometra katrorë të pemëve u zhdukën. N

ë vitin 1982, Kongresi dhe presidenti

Ronald Reagan e caktuan Monument Vullkanik Kombëtar te Shën Helens

4. TAMBORA

Indeksi i vullkanik i shperthimit shkon deri në 8. Në vitin,1815 Tambora shpërtheu me

nivelin 7 te forces shperthyese qe eshte teper shkatërruese. Shpërthimi ndodhi në ishullin e

Sumbawa (atëherë në Indie hollandeze Lindore, sot I ndonezi) duke e zhytur rajonin në

errësirë, efektet e tij izoluan gjithçka . Dhjetëra

mijëra njerëz u vranë nga shpërthimi

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 2

apokaliptik, cunamet e mevoneshme dhe uria që pasoi shkaktuan mjaft sëmundje.

Shpërthim vullkanik me i madh regjistruar në histor

i qe ka ndryshuar klimën shumë (madje

edhe të lashtat në Evropë dhe Amerikën e Veriut nuk

arritën te zhvilloheshin) ,viti 1816 u bë i

njohur në botë si "viti pa verë." Tambora vetë u z vogelua disa mijë këmbë dhe ne kulmin e ka një krater masiv .

5. MAUNA LOA

Mauna Loa eshtë vullkani me i madh në botë i krijuar nga një zinxhir ishujsh vullkanike. Mauna Loa ndodhet në ishullin Big te Hawait dhe kap 4175.76 meter lartësi, eshte nje nga vullkanet me aktive ne bote. Që nga viti 1843, Mauna Loa ka shpërthyer 33 herë, shperthimi i fundit në vitin 1984. Ai perfshin 60 mile gjatesi dhe 30 milje gjeresi , Mauna Loa, emertohet"mali" i gjate i Havait, dhe perfshin gjysmen e ishullit te madh. Ai arrin 85 për qind të të gjithë ishujve te tjerë te Havait se bashku

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 3

6. EYJAFJALLAJOKULL

Ajo u kthye ne nje shkateruese te vertete . Një re vigane e hirit vullkanik islandez u perhap ne të gjithë kontinentin Evropian,duke shkak tuar mbylljen e aeroporteve dhe humbur fluturime per ne vende te ndryshme te botes nga dhe per ne Evrope. Në të gjithë globin, njerëzit mallkonin vullkanin – prandaj edhe u quajt me emrin Eyjafjallajokull, pavarësisht nga të gjitha nivelet e teknologjise bashk kohore dhe, zgjuarsise se njeriut veprimi ndaj tymit vullkanik ishte i pa fuqishem . Eyjafjallajokull, emri i të cilit do të thotë " Mali i ishullit te aku llt “ në islandisht, shpërtheu më 20 mars.deri 14 prill 2010 duke bllokuar gjithçka per shoqerite e transportit ajror dhe duke shkaktuar nje dem prej me shume se 1 Miliard dollare

EYJAFJALLAJOKULL Islande

Islande Krater i ngrire

7. MOUNT PELE

Mount Pele, ndodhet ne nje lartesi prej 417 metra në ishullin francez Martinique të Karaibeve, shpërtheu furishem në maj të vitit 1902, dhe vrau rreth 30,000 njerëz duke goditur qytetin port te Shën Pierre. Shperthimi kat astrofik u shoqerua me nje lloj të veçantë

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 4

hirit dhe gazit zjarrtë, shpërthim qe u bë pjesë e

gjuhës se folur vullkanike. Ka patur

paralajmërime me dalje te avullit, tronditje të leh

ta toke dhe hirit ne forme shiu, por ato janë

injoruar. Pasi perfshiu qytetin, Pelé ra në gjumë p ër disa muaj, deri sa gjeologët zbuluan një kupole llavë, qe u quajt kulla e Pelée Ajo u ngri t më shumë se 304 metra mbi bazen e kraterit dhe ekzistoi deri në mars 1903.

8. THERËS

 

Rreth 3,500 vjet më parë, një ngjarje me përmasa k ataklizmike tronditi Mesdheun.

Vullkani në Therës e qe më vonë mori emrin ishullit

grek të Santorinit) shpërtheu me

fuqine e vlerësuar në katër deri në pesë herë me e

madhe se ajo e shpërthimit te

Krakatoa në vitin 1883, duke hapur nje vrime ne Eg je dhe dërguar valë tronditëse që,

sipas historianëve, jane ndier për shekuj me radhë

me vone. Qytetërimi i madh

bregdetar i Minoanit, me kulture dominante greke e kohës, u mbulua pas rese se hirit qe

pushtoi qytetet e saj dhe valët e mëdha cunamit shk

aterruan flotën detare. Tregimet per

një shpërthim me lëkundje qe zgjatem në botë e në t

 

ë gjithë Mesdheun dhe u kthyen ne

legjenda. Për vite të tëra, arkeologët kërkojnë per

ms studimeve e kerkimeve per Therën

në kërkim të qytetit sajuar humbur të Atlantis. Egj

iptianet e Lashtë nepermjet kalendarit

yjor kronikojne afërsisht në të njëjtën epokë një s

tuhi vullkanike që "shkaktoi errësirën

në rajonin Perëndimor" duke "asgjësuar" qytetet dh

e tempujt. Disa dijetarë biblikë

mendojne se efektet shkatërruese Therës jane ne tre

gimet e Dhiatës së Vjetër

 

9. NEVADO DEL RUIZ

Shpërthim ishte i vogël - në aspektin vullkanik, a i shkarkoi vetëm rreth 3 për qind të

hirit qe doli nga vullkani i Shën Helenes në vitin

1980. Ishte i njejte me ate te rrjedhes se

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 5

llaves se Nevado del Ruiz te Kolumbisë ne vitin 19 85 i cili eshte vleresuar si shpërthim i

dytë vdekjeprurës në shekullin e 20 dhe i renditur

i katërt vdekjeprurës ne në historine e

rregjistruarper vullkanet. Vullkani është I hapur n

e majën e tij që nga epoka e akullnajave

dhe ka shpërthyer tri herë në historinë moderne, du ke përfshirë edhe ato te viteve 1595 dhe

1845. Me 13 nëntor 1985, një shpërthim relativisht

i vogël ,përfshiu mbi 1.500 njerëz në një

anë të malit. Nga ana tjetër ishte qyteti i Armeros

, vendi i shkatërrimit te madh. Shpejtesia e

perhapjes se llaves ishte 25 m/ore duke mbuluar qytetin në pleh gri. Per shkak te shkarjes humben jeten, 23.000 njerëz dhe dëmi u vlerësua në 1 miliard $ ose një e pesta e prodhimit kombetar te Kolumbisë në kohën kur ai shpertheu.

.

10. PINATUBO

Kur vullkani Pinatubo shpërtheu në vitin 1991, sas ia e hirit sulfurik qe ai ka hedhur në

stratosferë ka ftohur temperaturat globale te tokes

nga 1 ° F (0.058 °C) për dy vitet vijuese.

Ai nuk kishte shpërthyer për gjashtë shekuj me radh

 

ë, Një vit para shpërthimit, një tërmet me

7,8 balle goditi rreth 95 kilometra në verilindje

nga Pinatubo, duke shkaktuar rrëshqitje të

tokës dhe një rritje të erupsionit te avujve ne nj

e prej zonave gjeotermale te vullkanit, qe ka

vendosur bazat për shpërthimin e vitit 1991. Shpërt

himi u shoqerua me më shumë se 700

vdekje. Shumë shkencëtarë parashikuan shpërthimin,

duke shpëtuar jetën e rreth 5,000 te

tjereve. Ky shpërthim ka shkaktuar një nga skenat m

ë dramatike mjedisore te pa para

ndonjëherë. Me hirin e tij që u rrit 22 milje (35 k

m)në atmosfere, ai është konsideruar

shpërthimi i dytë më i madh vullkanik i shekullit t

ë 20.

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 6

Renditja e vullkaneve sipas numurit te vdekjeve te shkaktuara

Renditja

Vend ndodhja e

Viti

Te vdekur.

 

Vullkanit

 

 

Tambora,

Indonezia

1815

92,000

Krakatau,

Indonezia

1883

36,417

Mali Pele,

Martinike

1902

29,025

Ruiz

Kolombia

1985

25,000

Unzen

Japoni

1792

14,300

Laki

Island

1783

9,350

Kelut

Indonezia

1919

5,110

Galungung

Indonesia

1882

4,011.

Vezuvi,

Itali

1631

3,50

Vezuvi,

Itali

79

3,360

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 7

Vullkanet ne bote, dhe vitet e erupsioneve apo aktivizimeve prej 1995 e deri me 2010

( me shkrimin e nxire jane aktivet e viteve 2008 .2009 dhe 2010)

 

 

Nr

 

Vullkani dhe vend ndodhja

 

 

Viti i erupsionit te

 

 

 

 

 

 

 

fundit apo aktivizimit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Adatara, Honshu, Japoni

 

 

1997

 

 

 

 

2

 

Akan, Hokkaido, Japoni

 

 

2006

 

 

 

 

3

 

Akutan, Alaska

 

 

1996

 

 

 

 

4

 

Ambrym Ishull, Vanuatu

2007

 

 

 

 

5

 

Amukta, Alaska

 

 

1996

 

 

 

 

6

 

Anatahan, Mariana Ishull

2007

 

 

 

 

7

 

Aoba, Ambae Ishull, Vanuatu

 

 

2006

 

 

 

 

8

 

Arenal, Kosta Rika

 

 

vazhdon

 

 

 

 

9

 

Asama, Honshu, Japoni

 

 

2003

 

 

 

 

10

 

Aso, Kyushu, Japoni

 

 

2004

 

 

 

 

11

 

Atka, Aleutian Ishull,Sh.B.A.

 

 

2006

 

 

 

 

12

 

Augustine, Cook Inlet, Alaska, Sh.B.A.

 

 

2006

 

 

 

 

13

 

Axial SeaMali

 

 

1998

 

 

 

 

14

 

Bamus, Britain e RE Ishull, Papua Guinea e RE

 

 

2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

Bdheai, Honshu, Japoni

 

 

2000

 

 

 

 

16

 

Bagana, Bougainville, Guinea e Re Papua

 

 

vazhdon

 

 

 

 

17

 

Ishulli Barren , Oqeani Indian

 

 

2008

 

 

 

 

18

 

Batu Tara, Lesser Sunda Ishull, Indonezi

 

 

2007

 

 

 

 

19

 

Bezymianny, KamÇatka, Russia

 

 

2009

 

 

 

 

20

 

Bromo, Java, Indonezi

 

 

2000

 

 

 

 

21

 

Bulusan, Filipine

 

 

2007

 

 

 

 

22

 

Mali Kamerun, Camerun

 

 

2000

 

 

 

 

23

 

Kanlaon, Filipine

 

 

2006

 

 

 

 

24

 

Kerro Azul, Galápagos Ishull, Ecuador

 

 

1998

 

 

 

 

25

 

Kerro Negro, Nicaragua

 

 

1999

 

 

 

 

26

 

Kaitén,Kile

 

 

2008

 

 

 

 

27

 

Çikuraçki, Kurile Ishull, Rusia

 

 

2005

 

 

 

 

28

 

Çiginagak, Alaska

 

 

1997

 

 

 

 

29

 

Çuginadak, Alaska

 

 

2005

 

 

 

 

30

 

Kleveldhe, Çuginadak Ishull, Alaska

 

 

2008

 

 

 

 

31

 

Kolima, Meksiko

 

 

vazhdon

 

 

 

 

32

 

konception, Ishull Ometepe, Nikaragua

 

 

2010

 

 

 

 

33

 

Kopahue, Argentina dhe Kile

 

 

2000

 

 

 

 

34

 

Dempo, Sumatra Indonezi

 

 

2006

 

 

 

 

35

 

Dukono, Indonezi

 

 

vazhdon

 

 

 

 

36

 

East Epi, Vanuatu

 

 

2004

 

 

 

 

37

 

Eastern Gemini Deti Mali, Vanuatu

 

 

1996

 

 

 

 

38

 

Ebeko, Kuril ishull , Russia

 

 

2007

 

 

 

 

39

 

Egoni, Indonezi

 

 

2004

 

 

 

 

40

 

Erta Ale, Ethiopia

 

 

2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

 

 

 

Pag. 8

 

 

Nr

 

 

Vullkani dhe vend ndodhja

 

 

Viti i erupsionit te fundit

 

 

 

 

 

 

 

apo aktivizimit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

 

 

Etna, Siçili, Itali

 

 

2007

 

 

 

42

 

 

Eyjafjallajokull, Iceldhe

 

 

2010

 

 

 

43

 

 

Ferndheina, Galápagos

 

 

1995

 

 

 

44

 

 

Fogo, Kape Verde

 

 

1995

 

 

 

45

 

 

Piton de la Fournaise, France

 

 

2010

 

 

 

46

 

 

Fourpeaked, gadishull Alaska , Sh.B.A.

 

 

2006

 

 

 

47

 

 

Fuego, Guatemala

 

 

vazhdon

 

 

 

48

 

 

Fukutoku-Okanoba, Japoni

 

 

2010

 

 

 

49

 

 

Galeras, Kolumbia

 

 

2008

 

 

 

50

 

 

Gamalama, Indonezi

 

 

2003

 

 

 

51

 

 

Gaua, Vanuatu

 

 

2009

 

 

 

52

 

 

Grimsvotn, Iceldhe

 

 

1998

 

 

 

53

 

 

Guagua Piçinça, Ecuador

 

 

2006

 

 

 

54

 

 

Haçijo-Jima, Izu ishull , Japoni

 

 

2002

 

 

 

55

 

 

Hakkoda, Japoni

 

 

1997

 

 

 

56

 

 

Heard Ishull, Oqeani Indian Jugor , Australia

 

 

2006

 

 

 

57

 

 

Hekla, Iceldhe

 

 

2000

 

 

 

58

 

 

Mali Hili Aludo, Indonezi

 

 

1997

 

 

 

59

 

 

Hokkaido, Japoni

 

 

2006

 

 

 

60

 

 

Home Reef, Tonga Ishull, Tonga

 

 

2006

 

 

 

61

 

 

Hosho, Kyushu, Japoni

 

 

1995

 

 

 

62

 

 

Ijen, Java, Indonezi

 

 

2001

 

 

 

63

 

 

Iwate-san, Honshu, Japoni

 

 

1998

 

 

 

64

 

 

Xhekson Segment, N. Gorda Ridge (nr. Oregon)

 

 

2001

 

 

 

65

 

 

Kaba, Sumatra, Indonezi

 

 

2000

 

 

 

66

 

 

Mali Karangetang, Indonezi

 

 

2007

 

 

 

67

 

 

Karthala, Comoros Ishull, Indian Ocean

 

 

2007

 

 

 

68

 

 

Karymsky, Kamçatka, Russia

 

 

vazhdon

 

 

 

69

 

 

Kavaçi Deti Mali, Solomon Ishull

 

 

2004

 

 

 

70

 

 

Kelut, Java, Indonezi

 

 

2006

 

 

 

71

 

 

Kick-'em-Jenny (nr. Grenada)

 

 

2003

 

 

 

72

 

 

Kikai, Japoni

 

 

2004

 

 

 

73

 

 

Kilauea, Hawaii

 

 

vazhdon

 

 

 

74

 

 

Kirishima, Japoni

 

 

2010

 

 

 

75

 

 

Kliuçevskoi, Kamçatka, Russia

 

 

2009

 

 

 

76

 

 

Komagatake, Hokkaido, Japoni

 

 

2000

 

 

 

77

 

 

Korovin, Alaska

 

 

1998

 

 

 

78

 

 

Krakatau, Indonezi

 

 

2001

 

 

 

79

 

 

Langila, Britain e RE , P.N.G.

 

 

2007

 

 

 

80

 

 

Lamongan, Indonezi

 

 

2003

 

 

 

81

 

 

Lascar, Kili

 

 

2007

 

 

 

82

 

 

Leroboleng, Indonezi

 

 

2003

 

 

 

83

 

 

Mali Lewotobi, Indonezi

 

 

2003

 

 

 

84

 

 

Llaima, Kili

 

 

2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

 

 

Pag. 9

 

 

Nr

 

 

Vullkani dhe vend ndodhja

 

 

Viti i erupsionit te fundit

 

 

 

 

 

 

 

apo aktivizimit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

85

 

 

Loihi deti Mali, Hawaii

 

 

1996

 

 

 

 

86

 

 

Lokon, Sulawesi, Indonezi

 

 

2003

 

 

 

 

87

 

 

Lugina e gjate kaldera, Kaliforni

 

 

1996

 

 

 

 

88

 

 

Lopevi, Central Ishull, Vanuatu

 

 

2007

 

 

 

 

89

 

 

La Madera, Nikaragua

 

 

1996

 

 

 

 

90

 

 

Manam, Papua e RE Guinea

 

 

vazhdon

 

 

 

 

91

 

 

Maroa, Zealanda e RE

 

 

2001

 

 

 

 

92

 

 

Masaya, Nikaragua

 

 

vazhdon

 

 

 

 

93

 

 

Mauna Loa, Hawaii

 

 

2003

 

 

 

 

94

 

 

Mayon, Filipine

 

 

2009

 

 

 

 

95

 

 

McDonald Ishull, Australia

 

 

1996

 

 

 

 

96

 

 

Merapi, Indonezi

 

 

2007

 

 

 

 

97

 

 

Metis Shoal, Tonga

 

 

1995

 

 

 

 

98

 

 

Momotombo, Nikaragua

 

 

1996

 

 

 

 

99

 

 

Monowai SeaMali, Kermadek Ishull

 

 

1997

 

 

 

 

100

 

 

Nevado Del Huila, Colombia

 

 

2007

 

 

 

 

101

 

 

Nyamuragira, Kongo (Dem. Rep.)

 

 

2010

 

 

 

 

102

 

 

Nyiragongo, Congo (Dem. Rep.)

 

 

2003

 

 

 

 

103

 

 

Okmok, Alaska

 

 

1997

 

 

 

 

104

 

 

Ol Doinya Lengai, Tanzania, Afrika

 

 

2006

 

 

 

 

105

 

 

Oyama, Miyake-jima, Izu Ishull, Japan

 

 

2006

 

 

 

 

106

 

 

Pakaya, Guatemala

 

 

2007

 

 

 

 

107

 

 

Pagan, Mariana Ishull,Oqean central Paqesor

 

 

2006

 

 

 

 

108

 

 

Pago, PapuaGuinea e RE

 

 

2004

 

 

 

 

109

 

 

Papdheayan, Java, Indonezi

 

 

2002

 

 

 

 

110

 

 

Pavlof, Alaska

 

 

1997

 

 

 

 

111

 

 

Peuet Sague, Indonezi

 

 

1998

 

 

 

 

112

 

 

Piparo, Trinidad

 

 

1997

 

 

 

 

113

 

 

Piton de la Fournaise, Réunion

 

 

2007

 

 

 

 

114

 

 

Poas, Kosta Rika

 

 

2006

 

 

 

 

115

 

 

Popokatepetl, Meksiko

 

 

2007

 

 

 

 

116

 

 

Rabaul, Papua Guinea e RE

 

 

2008

 

 

 

 

117

 

 

Raoul Ishulli, Zealanda e RE

 

 

2006

 

 

 

 

118

 

 

Redoubt, Alaska

 

 

2009

 

 

 

 

119

 

 

Reventador, Ekuador

 

 

2007

 

 

 

 

120

 

 

Rinkon de la Vieja, Kosta Rka

 

 

1998

 

 

 

 

121

 

 

Ritter Ishulli, Papua Guinea e RE

 

 

2006

 

 

 

 

122

 

 

Rotorua, Zealanda e RE

 

 

2001

 

 

 

 

123

 

 

Ruapehu, Zealanda e RE

 

 

2006

 

 

 

 

124

 

 

Ruby SeaMali, Mariana ishull

 

 

1995

 

 

 

 

125

 

 

Mali St. Helens, Washington

 

 

vazhdon

 

 

 

 

126

 

 

Sakura-Jima, Japoni

 

 

vazhdon

 

 

 

 

127

 

 

San Kristobal, Nicaragua

 

 

2006

 

 

 

 

128

 

 

San Miguel, El Salvador

 

 

2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

 

 

Pag. 10

 

Nr

 

 

Vullkani dhe vend ndodhja

 

 

Viti i erupsionit te fundit

 

 

 

 

 

apo aktivizimit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

129

 

 

Sangay, Ekuador

 

 

vazhdon

 

130

 

 

Santa Ana, El Salvador

 

 

2006

 

131

 

 

Santa Maria, Guatemala

 

 

vazhdon

 

132

 

 

Semeru, Java, Indonezi

 

 

vazhdon

 

133

 

 

Shiveluç, Kamçatka, Rusia

 

 

vazhdon

 

134

 

 

Shin-dake, Kuçinoerabujima Ishull, Japan

 

 

1999

 

135

 

 

Shishaldin, Unimak Ishull, Alaska

 

 

2000

 

136

 

 

Simbo, Solomon Ishull

 

 

2006

 

137

 

 

Slamet, Java Indonezi

 

 

2007

 

138

 

 

Soputan, Indonezi

 

 

2006

 

139

 

 

Soufriere Hills, Montserrat, West Indies

 

 

vazhdon

 

140

 

 

South Sister, Oregon

 

 

2001

 

141

 

 

Stromboli, Itali

 

 

vazhdon

 

142

 

 

Sulu Range, Britain Ishull, Papua Guineae RE

 

 

2006

 

143

 

 

Suwanose-Jima Ryukyu Ishull, Japan

 

 

vazhdon

 

144

 

 

Tavurvur, Papua Guinea e Re

 

 

2000

 

145

 

 

Taal, Filipine

 

 

2006

 

146

 

 

Talang, Indonezi

 

 

2007

 

147

 

 

Telika, Nikaragua

 

 

2007

 

148

 

 

Tengger Kaldera, Java, Indonezi

 

 

2006

 

149

 

 

Terkeira, Azores

 

 

1999

 

150

 

 

Tonga (vullkan i pa emertuar)

 

 

1999

 

151

 

 

Tongariro Qendra Vullkanike, Zelanda e re

 

 

2006

 

152

 

 

Tungurahua, Ekuador

 

 

vazhdon

 

153

 

 

Turrialba, Kosta Rika

 

 

2010

 

154

 

 

Ubinas, Peru

 

 

2007

 

155

 

 

Ulawun, Papua Guinea e RE

 

 

2007

 

156

 

 

Usu, Japoni

 

 

2000

 

157

 

 

Veniaminof, Alaska

 

 

2006

 

158

 

 

Villarrica, Kili

 

 

2009

 

159

 

 

White Ishulli,Zelanda e Re

 

 

2007

 

160

 

 

Yasur, Tanna Ishull, Vanuatu

 

 

2004

 

161

 

 

Yellowstone, Wyoming

 

 

1998

 

162

 

 

Zakatekas, Meksiko

 

 

1997

 

 

 

 

 

 

 

 

Lista e vullkaneve me numurin e vdekjeve

Tabela liston erupsionet vullkanike vdekjeprurëse n ë botë me të dhënat sipas shkakut, emrin, vitit numri i vdekjeve ,numurit te vdekjeve. Në 1812, Tambora vullkan në Indonezi shpë rtheu duke shkaktuar 92,000 të vdekur.

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numuri i

 

 

Shkaku

 

 

Nr

 

 

Vullkani

 

 

Viti

 

 

 

 

kryeesor i

 

 

 

 

 

 

 

 

Vdekjeve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vdekjeve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Tambora, Indonezi

 

 

1815

 

 

92,000

 

 

Uria

 

2

 

Krakatau, Indonezi

 

 

1883

 

 

36,417

 

 

Cunami

 

3

 

Mount Pelee, Martinique

 

 

1902

 

 

29,025

 

 

Hiri vullkanik

 

4

 

Ruiz, Kolumbia

 

 

1985

 

 

25,000

 

 

Llave vullkanike

 

 

 

 

 

Unzen, Japoni

 

 

1792

 

 

14,300

 

 

Shperthimi i Vullkanit,

 

5

 

 

 

 

 

 

 

Cunami

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Laki, Iceland

 

 

1783

 

 

9,350

 

 

Uria

 

7

 

Kelut, Indonezi

 

 

1919

 

 

5,110

 

 

Llave vullkanike

 

8

 

Galunggung, Indonezi

 

 

1882

 

 

4,011

 

 

Llave vullkanike

 

9

 

Vezuvi, Itali

 

 

1631

 

 

3,500

 

 

Llave vullkanike,llava

 

10

 

Vezuvi, Itali

 

 

79

 

 

3,360

 

 

Hiri vullkanik, llava

 

11

 

Papandayan, Indonezi

 

 

1772

 

 

2,957

 

 

Hiri vullkanik

 

12

 

Lamington, Papua Ginea e Re

 

 

1951

 

 

2,942

 

 

Hiri vullkanik

 

13

 

El Chichon, Meksiko

 

 

1982

 

 

2,000

 

 

Hiri vullkanik

 

14

 

Soufriere, St. Vincent

 

 

1902

 

 

1,680

 

 

Hiri vullkanik

 

15

 

Oshima, Japoni

 

 

1741

 

 

1,475

 

 

Cunami

 

16

 

Asama, Japoni

 

 

1783

 

 

1,377

 

 

Hiri vullkanik, Llave

 

 

 

 

 

 

 

vullkanike

 

 

 

 

 

 

 

17

 

Taal, Filipine

 

 

1911

 

 

1,335

 

 

Hiri vullkanik

 

18

 

Mayon, Filipine

 

 

1814

 

 

1,200

 

 

Llave vullkanike

 

19

 

Agung, Indonezi

 

 

1963

 

 

1,184

 

 

Hiri vullkanik

 

20

 

Kotopaksi, Ecuador

 

 

1877

 

 

1,000

 

 

Llave vullkanike

 

21

 

Pinatubo, Filipine

 

 

1991

 

 

800

 

 

semundjet

 

22

 

Komagatake, Japoni

 

 

1640

 

 

700

 

 

Cunami

 

23

 

Ruiz, Colombia

 

 

1845

 

 

700

 

 

Llave vullkanike

 

24

 

Hibok-Hibok, Filipine

 

 

1951

 

 

500

 

 

Hiri vullkanik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 12

H:RR.2012

Vullkanet H.Rr, 2012

Pag. 13