Share PDF

Search documents:
  Report this document  
    Download as PDF   
      Share on Facebook

Model Question Paper

 

Subject Code: MC0076

 

Subject Name: Management Information Systems

 

Credits: 4

Marks: 140

Part A (One mark questions)

1 _______ is the process of achieving organizational goals by planning, organizing, leading and controlling organizational resources.

A)MIS

B)Information System

C)Management

D)Technology

2.At the highest level, managers are concerned with_________ and direction for organization.

A)Supervising Day to Day Activities

B)Setting Long Term Goals

C)Administration

D)All

3. They typically develop a mission reflected in a mission statement that defines the basic character and characteristics of the organization, that is who the organization is, why the organization is in business and what the organization is in the business to do.

A)Top Level Managers

B)Supervisors

C)CEO

D)CFO

4. ___________ focus primarily on implementing the policies and strategies set by top management-

A)Top-Level Executive

B)Low-Level Executive

C)Middle Managers

D)None

5.__________ are formal social units devoted to the attainment of specific goals.

A)Organizations

B)Banks

C)Government Institutions

D)Municipal corporations

6.___________is the process of providing an organizational environment in which individuals work and employ available resources to attain aims that contributes to the overall goals of the organization.

A) Office automation B) Management

C) Management information system D) None of the above

7 ____________ offers a vehicle for storing and supporting the processing of large quantities of non- scientific information, such as data on employees, products, customers, and suppliers.

A)Database management system

B)Management Information System

C)Office automation system

D)Decision support system

8.__________ defined modern organizations as information-based.

A.Maslow

B.Peter Drucker

C.Gary Hamel

D.C. K. Prahalad

9. Managers also use the information generated by general ledger systems to plan their expenses and revenues for the future, a process called _________

A)Budgeting

B)Accounting

C)Costing

D)Budget control

10. _________is a social process involving the activities necessary to enable individuals and organizations to obtain the products and services they need and want through exchanges with others.

A)Sales

B)Marketing

C)Advertising

D)Branding

11. __________is the process of gathering information about what consumers want and need.

A)Product research

B)Market research

C)Service research

D)All A, B & C

12) _________is an active process by which an individual attends to certain stimuli and then organizes them in a meaningful way.

A)Perception

B)Illusion

C)Advertising

D)None of the above

13)This stands in contrast to management reporting system- A) DSS

B) EIS C) MIS D) MRS

14)Who propounded that line graphics have time saving effects on decision making for more complex decision tasks, only and less, defective at providing precise information?

A.) Richard Scohill

B.) Edward Tufte

C.) Ali Monaazemi & Sheeahong Wang

D.) Edward & Richard

15)__________role may range from simply running the system in behalf of and on detailed instruction from the manager to more substantive contribution of framing problem.

A) Knowledge Worker B) DSS Builder

C) Technical Support Specialist D) Intermediary

16)________ Decision Makers interact and negotiate to arrival a decision.

A.Independent

B.Sequential Interdependent

C.Sequential Independent

D.Pooled Interdependent

17)_____ supports higher level management control by making data regarding all aspects of corporate operations accessible in a timely and easily handled fashion.

A.ESS

B.DSS

C.EIS

D.MIS

18)Who has given the realistic behavioral picture of a modern manager?

A.Henry Fayol

B.Henry Mintzberg

C.Blake Ines

D.Margrethe Obson

19)The concentration on productivity is necessary but the emphasis should be on _________ productivity and not on

______ productivity.

A.Process, Administrative

B.Function, Process

C.Administrative, Function

D.Process, Function

20)Why do effective managers carve out organizational plans as it were their own informal structure?

A.To develop long term view & long term agenda

B.Retreat away from everyday concerns

C.Keeps Themselves informed and to influence others

D.To develop a vision for their submit

21)_____are repetitive and can be represented as algorithms programmable procedures.

A.Structured Decisions

B.Unstructured Decisions

C.Normative Decision

D.Descriptive Decision

22)________ executes the SQL statement provide drill down help and intelligent support in business management-

A.EDI

B.ERP

C.CAD

D.SMS

23)______allows customization for a particular business entity.

A.Network Management

B.GUI

C.ERP

D.All

24)_______ assist ERP in connecting two system electronically for E-mail documents transfer, data transfer etc.

A.CAD

B.EDI

C.DMS

D.SMS

25)Value chain helps in developing _________ where costs need to be combined and value can be enhanced- A) Equilibrium Point

B)Leverage Point

C)Customer Satisfaction

D)All of the above

26) Competitive disadvantage loss of revenue, problems with cash flow, increased costs, fine or sanction is the impact of

___________

A.Less Customer Satisfaction

B.Unnecessary Involvement of Top Management

C.Growing Competition

D.Discontinuity in Service

27)_________has made it possible for many people to perform their job functions using their home as an office.

A.Information Technology

B.Home Office

C.Internet

D.Globalization

28)________ option retains flexibility of home office, reduces commuting and traffic problems and increase opportunities for face to face contact.

A.Internet

B.Intranet

C.Video Conferencing

D.Satellite Office

29)Who defined modern organization as information based?

A.Marshall

B.Drucker

C.Maslow

D.Kelwin

30)________ is a complex concept that has a variety of meaning, depending on its context and the perceptual in which it is studied.

A.Data

B.Knowledge

C.Information

D.None

31)____________ is the process of achieving organizational goals by planning, organizing, leading and controlling organizational resources-

A.MIS

B.Information System

C.Management

D.Technology

32)_________ involves the process of matching equipment and employees to the processes-

A.Product & Service Planning and design

B.Scheduling

C.Capacity Planning

D.Inventory Control

33)______ type of planning focuses on implementation and middle management or first level supervisors are involved.

A.Strategic

B.Short Term

C.Medium Term

D.Operational

34)_______ is the process of recording classifying and summarizing the financial activities of an organization.

A.Financial Accounting

B.Financing

C.Recording

D.Accounting

35)Managers also use information generated by __________ system to plan their expenses & revenues to plan their expenses & revenues.

A.Fixed Asset

B.Account Payable

C.Capital Budgeting

D.General Ledger

36)_________ provides many tools to help managers acquire, process store, retrieve and communication information.

A.Modern Information

B.Modern Data Processing

C.Modern Technology

D.Modern Science

37)________ desired data from manual system can be time consuming and expensive executive spend approximately six weeks a year on average looking for misplaced materials.

A.Analyze

B.Retrieving

C.Storing

D.Sorting

38)These systems can provide user friendly ad hoc access to the database.

A.Data Access System

B.Data Analysis System

C.Decision Support System

D.Accounting Models

39)______ in the form of automated equipment can reduce labor required for production-

A.Capital

B.Cash

C.Assets

D.Machinery

40)________ensure that their subordinates accomplish their daily, weekly and monthly goals and regularly provide workers with feedback about their performance.

A.Middle Manager

B.Top Level Executive

C.Low Level Executive

D.First Level Manager

Part B (Two Marks Questions)

41. Match the following:

Part-A

1)Strategic

2)Medium-term

3)Short-term

Part-B

a)Long term Focus on organization's mission Top executive involvement

b)Focus on organization's tactical objectives Middle-management involvement

c)Focus on implementation Middle-management or first-level supervisory involvement

A)1-a, 2-b, 3-c

B)1-b, 2-a, 3-c

C)1-c, 2-a, 3-b

D)1-b, 2-c, 3-a

42.Which of the following belongs to accounts payable?

1)Names and addresses of suppliers Invoice information

2)Amounts owed

3)Due dates

4)Discounts available

A)1, 2 & 3

B)2, 3 & 4

C)1, 2, 3 & 4

D)1, 2 & 4

43.Human Assets are _________

1.Identify important information

2.Think symbolically

3.Evaluate information

4.Recognize patterns

A)2, 3 & 4

B)1, 2, 3 & 4

C)1, 3 & 4

D)1, 2 & 3

44.Major threats to IT installations are __________

1.Unreliable systems

2.Disasters

3.Holistic action

A)1 & 2

B)2 & 3

C)1, 2 & 3

D)1 & 3

45.__________ defines re-engineering as 'the fundamental rethinking and radical redesign of Business process to achieve dramatic improvements in the critical contemporary measures of performance such as cost, quality, service and speed'.

A)Michael Hammer

B)John Mathew

C)Michael Joe

D)Michael Gane

46.Firestone rubber & Tire Company of Akron Ohio built a DSS to assess the best strategy for ____________

(a)Projecting the risks of the venture

(b)Balance various forms of Investment

(c)Bring Judgment to bear on Problem

(d)Rolling out a New Brand of Tires

47.Michael Porter's Generic Strategies for Competitive Advantage are ________

1)Perform value activities at lower costs

2)Differentiate own products by value activities

3)Fill niche markets by value activities

A)1 & 2

B)2 & 3

C)1 & 3

D)1, 2 & 3

48. ___________ strategy seeks to distinguish the products and services of a business unit from those of its competitors through unique design, features, quality, or other characteristics and thereby enable the business to charge a premium for its product or service.

A)Differentiation

B)Cost Leadership

C)focus

D)linkage

49.Benefits of the ERP

1)Better management of resources reducing the cost of operations.

2)Planning at function and process level and Simultaneous increase in the productivity of the business possible.

3)Customer satisfaction increase due to shorter delivery cycle and Closer contact with the customer.

4)Simultaneous activation of the decision centers because of instant inducement through triggers or updates.

A.1, 2, & 3

B.2, 3 & 4

C.1, 3 & 4 D) 1, 2, 3 & 4

50.Vendor Evaluation Factors are ___________

1)Business strength of the vendor.

2)Product share in total business of the vendor.

3)R & D investment in the product.

4)Business philosophy of the vendor.

5)Future plans of the vendor.

A)1, 2, 3

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 2, 3 & 5

D)1, 2, 3, 4 & 5

51.______ the environment provides particular challenges for the global manager, who must scan worldwide for large amount of diverse information-

A.Scanning

B.Monitoring

C.Studying

D.Controlling

52.Capabilities of DSS

1.Support decision making in ill-structured situations

2.Help to rapidly obtain quantitative results needed to reach a decision

3.Operate in the ad hoc (as needed) mode to suit the current needs of the user

4.Support easy modification of models

5.Support various stages of the decision-making process

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 2, 3, 4 & 5

D)2, 4 & 5

53. Match the following:

Decision type

1)Independent

2)Sequential Interdependent

3)Pooled Interdependent

Characteristics

a)Decision maker makes a complete decision.

b)Each decision maker individually makes a part of a decision and passes the results to the next decision maker.

c)Decision makers interact and negotiate to arrive at a decision

A)1-a, 2-b, 3-c

B)1-b, 2-c, 3-a

C)1-c, 2-a, 3-b

D)1-c, 2-b, 3-a

54.Which of the following are the Characteristics of Executive Information Systems?

1)EIS provide immediate and easy access to information reflecting the key success factors of the company and of its units.

2)"User-seductive" interfaces, such as color graphics and video, allow the EIS user to grasp trends at a glance.

Users’ time is at a high premium here.

3) EIS provide access to a variety of databases, both internal and external, through a uniform interface-the fact that the system consults multiple databases should be transparent to the users.

A)1 & 2

B)2 & 3

C)1, 2 & 3

D)1 & 3

55.Which of the following statements are true with regards to architecture of the MIS?

1)The architecture of the MIS plan provides a system and subsystem structure and their input, linkages.

2)It also provides a way to handle the systems or subsystems by way of simplification, coupling and decoupling of subsystems.

3)It spells out in detail the subsystems lentry to processing, analysis to modelling, and storage to printing.

A)1 & 2 True

B)2 & 3 True

C)1 & 3 True

D)1, 2 & 3 True

56.Market research includes ___________

1)Product evaluation surveys

2)Results of test market promotions

3)Coupon usage data

4)Lists of consumers of related products

A)1, 2, 3

B)1, 2, 3 & 4

C)2, 3 & 4

D)1, 3 & 4

57.Which of the following are belongs to inventory control?

1)Current inventory levels by product and location

2)Holding costs, space, insurance

3)Status of backorders

4)Implications of stock out

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3 & 4

C)1, 2 & 3

D)1, 3 & 4

58.Mass Production of computers started in ________ when _______ was delivered commercially as first machine built on an assembly line.

A)1951, UNIVAC I

B)1956, UNIVAC II

C)1951, UNIVAC III

D)1956, UNIVAC IV

59.First General purpose electronic computer, ENIAC was Completed in ________ at university of _______

A)1946, Ohio

B)1964, Harward

C)1946, Pennsylvania

D)1964, Oxford

60. What are the uses of information?

1)It can be used as resources

2)It can be treated as an asset

3)To obtain cost of information

A)1, 2 & 3

B)2 & 3

C)1 & 3

D)1 & 2

Part C (Four Marks Questions)

61.Interpretation of MIS Concepts are __________

1)Transaction processing systems.

2)Management reporting

3)Decision support systems

4)Executive information systems

5)Office information systems

A)1, 2, 3, 4 & 5

B)1, 2, 3 & 5

C)2, 3, 4 & 5

D)1, 3, 4 & 5

62.Fixed Asset Management includes ________

1)Properties owned

2)Depreciation schedules

3)Depreciation taken

4)Mortgage/rental renewal dates

A)1, 2 & 3

B)2, 3 & 4

C)1, 2, 3 & 4

D)1, 3 & 4

63.Risks of Internet to Organizations are ___________

1)Contracting viruses

2)Interception of sensitive/commercial data

3)Misrepresentation of identity by site visitors

4)No security against eavesdropping

5)Misuse of supplied/captured information

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)3, 4 & 5

D)1, 2, 3, 4 & 5

64.The designer has to take a number of strategic decisions for the achievement of the MIS goals and objectives. They are_____________

1.Development strategy

2.System development strategy

3.Resource for system development

4.Manpower composition

A) 1, 2 & 3

B) 2, 3 & 4

C) 1, 2, 3 & 4

D) 1, 3 & 4

65. Match the following

 

Set-I

Set-II

(1) Accounts Receivables

(a) Labour Rates

(2) Account Payable

(b) Account Balances

(3) Payroll

(c) Name & Address of Customers

(4) Fixed Asset Management

(d) Name & Address of Suppliers

(5) General Ledger

(e) Depreciation Taken

A.1-b, 2-e-, 3-a, 4-c, 5-d

B.1-c, 2-a, 3-e, 4-b, 5-d

C.1-d, 2-c, 3-a, 4-e, 5-b

D.1-c, 2-d, 3-a, 4-e, 5-b

66.Match the following

Set-A

Set-B

(1)

TPS

(a) Designed for Support of individual & collective decision making

(2) MRS

(b) Support & Coordinate Knowledge work in office environment

(3)

DSS

(c) Operational Data Processing

(4)

EIS

(d) Capable of producing reports for specific period

(5)

OIS

(e) Support Work of senior executives

A)1-c, 2-d, 3-a, 4-e, 5-b

B)1-d, 2-a, 3-c, 4-b, 5-e

C)1-e, 2-a, 3-c, 4-b, 5-d

D) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a, 5-e

67)Basic elements of business process are__________

1.Motivation to perform

2.Data gathering, processing and storing

3.Information processing

4.Checking, validating and control

5.Decision making

6.Communication

A)1, 2, 3, 4 & 5

B)2, 3, 4, 5 & 6

C)1, 2, 3, 4, 5 & 6

D)1, 2, 3 & 4

68.Strategies for Competitive Advantages are _______________

1)Differentiation

2)Cost Leadership

3)Focus

4)Linkage

5)Information Leadership

A)1, 2, 3, 4 & 5

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 3, 4 & 5

D)1, 2, 3 & 4

69.Potential Internal Strengths are _____________

1.A distinctive competence

2.Adequate financial resources

3.Good competitive skill

4.Well thought of by buyers

5.An acknowledged market leader

6.Well-conceived functional area strategies

A)1, 2, 3, 4 & 5

B)2, 3, 4 & 6

C)1, 2, 3, 5 & 6

D)1, 2, 3, 4, 5 & 6

70.Which of the following are the Potential External Opportunities?

1.Serve additional customer groups

2.Enter new markets or segments

3.Expand product line to meet broader range of customer needs

4.Diversify into related products

5.Vertical integration

A)1, 2, 3, 4 & 5

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 3, 4 & 5

D)1, 2, 4 & 5

71)A typical ERP package solution has ______ modules.

1)Sales, Marketing & Distribution

2)Manufacturing

3)Stores Management

4)Finance

5)Personnel

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 2, 3, 4 & 5

D)1, 3, 4 & 5

72)Which of the following are the basic features of ERP?

1.Screen based flow control.

2.Application logic

3.Checks and validations

4.Diagnostic functions

5.Transaction flow control

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 2, 3, 4 & 5

D)1, 2, 4 & 5

73)Characteristics of ERP Solution

1.Modular structure.

2.Scalable architecture.

3.Seamless integration of modules.

4.RDBMS independent.

5.Independence of hardware platform.

6.Interface capabilities.

A)1, 2, 3, 4, 5 & 6

B)2, 3, 4, 5 & 6

C)3, 4, 5 & 6

D)1, 2, 4, 5 & 6

74.Which are the factors influencing the Technology Evaluation?

4)Client server architecture and its implementation-two tier or three tier.

5)Object orientation in development and methodology.

6)Handling of server and client based data and application logic.

7)Application and use of standards in all the phases of development and in the product.

8)Front end tools and back end data base management system tools for the data, process presentation management.

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 3, 4 & 5

D)1, 2, 3, 4 & 5

75. Basic questions for evaluating information systems and Technology are _________

1.Are they manual or computerized?

2.What are the components of the information systems and technology used to acquire, process, store, retrieve, or communicate information?

3.How do these components compare to available state-of-the art systems?

4.How well does the current system respond to the information needs?

5.Would other systems better respond to the information needs?

A)1, 2, 3 & 4

B)2, 3, 4 & 5

C)1, 3, 4 & 5

D)1, 2, 3, 4 & 5

Answer Keys

 

Part - A

 

 

Part - B

 

Part - C

Q. No.

Ans. Key

Q. No.

Ans. Key

Q. No.

 

Ans. Key

Q. No.

Ans. Key

1

C

21

A

41

 

A

61

A

2

B

22

B

42

 

C

62

C

3

A

23

B

43

 

B

63

D

4

C

24

B

44

 

C

64

C

5

A

25

B

45

 

A

65

D

6

B

26

D

46

 

D

66

A

7

A

27

A

47

 

D

67

C

8

B

28

D

48

 

A

68

A

9

A

29

B

49

 

D

69

D

10

B

30

C

50

 

D

70

A

11

B

31

C

51

 

B

71

C

12

A

32

B

52

 

C

72

C

13

A

33

B

53

 

A

73

A

14

C

34

D

54

 

C

74

D

15

D

35

D

55

 

D

75

D

16

D

36

C

56

 

B

 

 

17

C

37

B

57

 

A

 

 

18

B

38

A

58

 

A

 

 

19

D

39

A

59

 

C

 

 

20

C

40

D

60

 

A